Η ξενιτιά στα Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας (PDF)

4,00

Περιεχόμενα:

  • Γενικός Σκοπός
  • Οι μαθητές καλούνται να αντιληφθούν:
    α. το μέγεθος του κοινωνικού προβλήματος της μετανάστευσης, το οποίο, ανέκαθεν, ταλάνιζε τον ελληνισμό, δεδομένης της μικρής έκτασης της Ελλάδας και του χαμηλού βιοτικού επιπέδου μεγάλης μερίδας του πληθυσμού της (π.χ. ανεπαρκής επαγγελματική αποκατάσταση της νέας γενιάς)·
    β. τον πόνο του αποχωρισμού του ξεριζωμένου, σε συνδυασμό και με άλλα ψυχοφθόρα συναισθήματα (π.χ. πικρία για τον αναγκαστικό εκπατρισμό, φόβος για το άγνωστο, αβεβαιότητα για το μέλλον στη χώρα υποδοχής και για τη δυνατότητα ή μη, επιστροφής).
  • Συμβολισμοί
  • Γλωσσική έκφραση και καλολογικά στοιχεία

Τι θα μάθετε!

Ο ξενιτεμός είναι ένα, πάντοτε επίκαιρο, κοινωνικό ζήτημα, με ποικίλες προεκτάσεις και αιτίες, όπως η οικονομική δυσπραγία, ο κατατρεγμός των ατόμων για τις πολιτικές τους πεποιθήσεις, οι πόλεμοι και η κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Το παρόν σχέδιο μαθήματος, στο Α΄ Μέρος, επικεντρώνεται στην εξέταση δύο δημοτικών τραγουδιών, των «Θέλω να πα στην ξενιτιά» και «Ξενιτεμένο μου πουλί», από το σχολικό εγχειρίδιο Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Β΄ Γυμνασίου (Ενότητα 8). Στο Β΄ Μέρος, μέσα από το «Πουλάκι», του Ιωάννη Βηλαρά, το οποίο περιλαμβάνεται στο σχολικό εγχειρίδιο Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Α΄ Γυμνασίου (Ενότητα 8), παρατίθεται η οπτική ενός συγκεκριμένου δημιουργού και εντοπίζονται μορφολογικές και σημασιολογικές αναλογίες του ποιήματος αυτού με τα ανώνυμα στιχουργήματα της ξενιτιάς.